hamburger

Wanneer is een occasion op diesel interessant?

Wanneer is een occasion op diesel interessant?

Ineens staat hij voor uw neus; de auto die al jaren op uw verlanglijstje staat. Een prachtexemplaar, maar… op diesel. De meest gestelde vragen aan ons zijn dan ‘hoeveel kilometer moet je per jaar maken om voordeel te halen uit het rijden op diesel? En wat zijn de voor- en nadelen van een auto met dieselmotor, ook wat betreft de kosten voor wegenbelasting, afschrijving en onderhoud?’. Deze vragen zijn relatief makkelijk te beantwoorden. Ook gaan we in dit artikel even in op de prestaties van een diesel auto ten opzichte van een benzine auto.

Jelsma diesel occasions

Brandstof omslagpunt diesel versus benzine

Rijdt u 25.000 kilometer per jaar of meer, dan is het rijden met een diesel occasion in het algemeen interessanter. De componenten die bepalen waar die omslag ligt zijn:

  • – De premie van de motorrijtuigenbelasting
  • – De brandstofkosten
  • – Afschrijving van de auto
  • – Kosten onderhoud.

Met onderstaande informatie kunt u precies zien hoe u uw autokosten uitrekent.

Motorrijtuigenbelasting diesel versus benzine

Deze belasting wordt gebaseerd op het gewicht van de auto in combinatie met de gebruikte brandstof en de CO2-uitstoot. Dieselauto’s zijn gemiddeld 100 kilo zwaarder dan een benzineauto. De motorrijtuigenbelasting kan per provincie verschillen.
Voorbeeld van een berekening voor de provincie Gelderland:

Auto op benzine       1500 kg.      € 222,- per kwartaal / € 74,- per maand
Auto op diesel          1600 kg.      € 416,- per kwartaal / € 138,- per maand.

Dat is een verdubbeling van kosten voor een diesel occasion. Dit schrikt u misschien af, maar de meerkosten worden snel terugverdiend via de lagere brandstofprijzen.

Brandstofkosten diesel versus benzine

De brandstofkosten worden bepaald aan de hand van:

  • – Het aantal gereden kilometers
  • – De brandstofprijs
  • – Het brandstofverbruik van de auto.

Een auto op benzine rijdt gemiddeld 1:12 en een auto op diesel 1:18.
Wanneer we uitgaan van 25.000 gereden kilometers per jaar, dan verbruikt een benzineauto 2.083 liter en een dieselauto 1.389 liter.

Met de volgende berekening krijgt u inzicht op de totaalkosten voor brandstof en belasting:
Benzine: 2.083 x € 1,703* = € 3.547 + motorrijtuigenbelasting 12 x € 74 = totaal 4.435
Diesel: 1.389 x € 1,359* = € 1.888 + motorrijtuigenbelasting 12 x € 138 = totaal 3.544

* prijzen brandstof per 16-11-2017.

Aanschaf en onderhoud van een diesel occasion

De aanschaf van een auto op diesel ligt over het algemeen iets hoger dan die van een benzine auto. Hoe ouder de auto, hoe kleiner het verschil. Daarentegen is de levensduur van een diesel auto aanzienlijk hoger en dat betekent weer een lagere jaarlijkse afschrijving.

De kosten voor onderhoud aan diesels zijn gelijk aan de benzine auto’s. APK beurten zijn iets duurder vanwege de verplichte roetmeting.

Rijprestaties diesel versus benzine

We draaien er niet omheen; benzine auto’s zijn wat sneller dan diesel auto’s. Sportievelingen kiezen daarom eerder voor een benzinemotor, terwijl de relaxte rijder beter tot zijn recht komt in een diesel. Maar dieselmotoren worden steeds geavanceerder, zodat de verschillen steeds kleiner worden.
Diesels hebben daarentegen een aanzienlijk hoger trekvermogen en zijn ideaal om ladingen en bijvoorbeeld caravans mee te verplaatsen.

Tot slot nog even terug naar het brandstofverbruik. Omdat diesels zuiniger rijden kunt u meer kilometers rijden met één tank. Vaak heeft een diesel auto ook een grotere tank. Met een tank van 60 liter bent u dus zo 1.000 kilometer verder.

Mooie diesel occasions bij Garage Jelsma

Wij hebben altijd een ruim aanbod aan diesel auto’s bij onze garage staan. Kom dus gerust eens langs om zo’n occasions te bekijken. Heeft u nog vragen over een auto op diesel, dan beantwoorden wij die met een kopje koffie in onze showroom.

Bellen kan natuurlijk altijd: 026-362 9332.

Heeft u vragen? Wij staan u graag te woord! 026 - 362 93 32